About

Yoke Eyna

Juweelkunst


OVER DE KUNSTENAAR

Yoke Eyna (°1979, Hasselt) is een juweelkunstenaar met een bijzondere beeldtaal. Wars van de strakke lijnen en het minimalisme van de hedendaagse juweelkunst, creëert ze steevast organische vormen met uitgesproken structuren en details.

Het uitgangspunt voor haar juwelen is wat ze zelf omschrijft als ‘de magie van de natuur’. Ze observeert structuren, texturen, organische lijnen en lichtspel in de natuur en vertaalt deze naar bijzondere ontwerpen.


In haar werk licht ze - op het eerste zicht vaak banale - stukjes natuur uit en vereeuwigt ze in edelmetaal. Hiermee zet ze deze als het ware op een podium, de kijker uitnodigend om de ongelofelijke designs van de natuur met nieuwe ogen te zien.


De juwelen hebben een mystieke, haast mysterieuze uitstraling. Ze willen de hedendaagse mens terug voeling geven met de ‘magie’ van de natuur. Hoe verder de wetenschap vordert, hoe meer we ‘weten dat we niet weten’. De natuurwetenschappen en de kwantumfysica hebben de laatste decennia verbluffende ontdekkingen gedaan die het menselijk begripsvermogen ver te boven gaan.


De kunstenaar wordt geïnspireerd door deze inzichten, die weerspiegeld worden in haar werk. Tegelijk voelt ze zich verwant met oude culturen die de natuur als mystiek en bezield ervaarden en daarmee opvallend aansluiten bij de meest recente ontdekkingen van de wetenschap. Met haar werk wil Yoke Eyna dit bewustzijn weer levend maken in de 21e-eeuwse mens.


Haar juwelen brengen een ode aan de natuur en tegelijk aan de natuurlijke schoonheid van de persoon die ze draagt.


Yoke Eyna werkt ambachtelijk, met duurzame materialen en oeroude technieken. Alle stukken worden door haar ontworpen en vervaardigd met een haast obsessieve aandacht voor detail.

© Copyright. All Rights Reserved.